« назад до переліку

12.04.2020    
ПРИВІТАННЯ О. ЯНА ТЧОПА СМ, НАСТОЯТЕЛЯ РИМСЬКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ПАРАФІЇ М. СНЯТИН
 

ДОРОГІ ПАРАФІЯНИ!

     Дозвольте, щоб мої привітання були поєднані з коротким роздумом про те, що ми зараз переживаємо.

     Ми вже кілька тижнів живемо в абсолютно іншому світі – у світі, якого ми ще не знали. Світі епідемій, світі пандемій. Короновірус справді перевернув наш світ. Ми спостерігаємо, як все змінюється з дня на день. Наскільки ця пандемія обмежує наші можливості, наскільки людина безпорадна проти цієї хвороби. Ми чуємо про велику кризу, спричинену короновірусною інфекцією, в яку занурюється світ. Багато віруючих і невіруючих запитують себе: «Що це? Для чого це?»

     У китайській мові (звідки і поширюється цей вірус) слово криза складається з двох частин: перша частина говорить, що це небезпека, друга говорить, що це можливість, шанс, нова відправна точка. Криза, в якій ми опинилися сьогодні є з одного боку небезпекою, і вона дуже серйозна, тому що те, що відбувається у світі, про що ми чуємо, що спостерігаємо, воно дуже тривожить. З іншого боку, ми можемо скористатися цим важким часом, щоб по-іншому подивитися на життя і можемо почати щось нове. Хочу звернути увагу тільки на деякі важливі справи.

     Перше - це наша віра, наші особисті відносини з Богом. Тепер наші Храми майже пусті. Не маєте можливості брати участі в Літургії, приступати до Таїнств. Це з однієї сторони небезпека, бо може призвести до втрати віри. З другої сторони можливо цей час нам даний для очищення нашої віри, щоб ми задумались наскільки глибока наша віра? Чи моя участь в Літургії не стала лиш звичкою? Коли дана ситуація позбавила нас можливості брати участі в Літургії, що залишається між Господом Богом і мною? Чи моя віра не обмежена ствердженням, що я відвідаю храм? Треба нам задуматись «Хто для мене є Бог і що Він мені дарує в Таїнствах і Літургії?»

     Я розумію всіх Вас, що страждаєте від того, що не можете брати участі в Літургії. І нам, Священникам, також тяжко звершувати Літургію і Таїнства без участі парафіян, але надіємось, що незабаром укріплені і відновлені будемо разом прославляти Бога в наших Храмах.

     Карантин дає нам можливість подивитися на цінності, речі та справи, якими наповнене наше життя. Зараз багато хто з нас має більше вільного часу, ніж зазвичай. Багато з нас на деякий час позбавлені роботи, діяльності у своїй сфері, можливості проводити час з друзями, розваг. У нас багато годин, які не маємо чим зайняти і ми загублені, не знаємо що нам робити. Варто подивитися і звернути увагу на те, що насправді для мене важливо, чим я взагалі займаюся. Дуже часто наше життя заповнене речами, які тепер у нас забрали. Коли мене позбавити роботи, діяльності чи розваг, виявляється, що в мене нічого немає. Моє життя пусте.

     Цей час показує нам, якими є наші відносини з нашими близькими. Проводячи більше часу з рідними, оскільки ситуація змушує нас залишатися в своїх домівках, ми можемо побачити, якими є насправді наші відносини. А тепер, коли ми більше часу проводимо разом виявляється, що насправді немає відносин, ми насправді не є разом, нам немає про що поговорити, один про одного нічого не знаємо. Може це час нам даний, щоб ми наблизились більш до себе.

     Думаю цей час дійсно благословенний. Бог дає нам можливість, щоб ми могли по-іншому віднестися до життя. У цей часі в розмовах з людьми часто чую слова: «Може ці події вплинуть на те, що людство зупиниться, подумає, і світ зміниться на краще». Пам’ятаймо про слова Махатми Ганді «Хочеш змінити світ - почни з себе».

     Нехай цей час, в якому переживаємо смерть та Воскресіння Христа, перемогу життя над смертю, буде і для нас часом, в якому помре в нас все погане, все, що тримає нас в темряві, а воскресне глибока віра, добро, правда, справедливість, пошана один до одного – те, що чинить нас синами світла.

     Всім Вам, Вашим близьким, рідним, цілому нашому місту Снятину, нашій Батьківщині Україні, від імені Римсько-католицької парафії Пресвятої Діви Марії з гори Кармель м. Снятин бажаю спокою, миру, добра, здоров’я. Нехай Воскреслий Христос уділить вам щедрого благословення.

Христос Воскрес!

Воістину Воскрес!

Від імені парафії Пресвятої Діви Марії

з гори Кармель у м. Снятин

о. Ян Тчоп СМ

настоятель парафії

Добавити новий коментар:
  Ваше ім'я:
  Текст коментаря:
  Захистний код:
  Введіть код :
 
Коментарі:  
Коментарі відсутні